Yeni Girişimcilerin Sıkça Yaptığı 7 Hata

E-ticaret, bilinmezliklerle dolu olması nedeniyle cesur insanların yüksek kazançlar elde ettiği bir ticaret şeklidir. Zorluklar ne kadar büyük olursa olsun devam etmek için güçlü bir iradeye sahip olunmalıdır.

Sunduğu özgürlük ve esneklik nedeniyle cazibesi giderek artan e ticaret, girişimcilere 9- 5 arası bir işin prangalarından kurtulma, kendi kendinin patronu olma ve kendi markalarını yaratma imkânı sunmaktadır.

İşin cazip olması birçok kişinin girişimci olmasına neden olmakta. Online olan bir ticaret dünyanın hemen her yerinde ürün satmaya olanak sağlamakta. E ticaretin bu kadar cazip olması ne yazık ki kolay olmadığının diğer bir tarafı. Çok iyi bir hazırlık yapmadan sürecin içine dalmak çoğu zaman boğulma ile neticelenmekte.

Rakiplerin fazla ürünün bol olduğu bir ticarette yeni girişimcilerin yaptığı hatalar çoğu zaman kendilerine hatırı sayılır bir meblağa mal olmakta. Bu yazımızda yeni girişimcilerin e-ticarete atılırken yapma eğiliminde oldukları sıkça yaptığı hataları ele alacağız.

1. Online Ticaretle ilgili Netlik Eksikliği

Girişimcilerin uzun vadede başarıya ulaşabilmeleri için girecekleri pazar hakkında bütüncül bir anlayışa sahip olmaları gerekmektedir. Genç girişimciler, e-ticaret endüstrisinin çalışma mekanizması hakkında önceden deneyime sahip olmadıklarından, uyumsuz bir ürün piyasaya sürmek veya çevrimiçi alan için uygun olmayan bir pazarlama stratejisi geliştirmek gibi gaflar yapmaktalar.

 2. Müşteri Kaygılarını Yok Saymak

E-ticaret, müşterilerin memnuniyet oranıyla gelişmekte. Bu nedenle, online girişimciler için müşterilerinin sesi oldukça önemlidir. Bu sektörün nimetlerinden en iyi şekilde yararlanmak için tüketicilerinin endişelerini en kısa sürede gidermek ön koşuldur.

Ürünlerini ve hizmetlerini derinlemesine bilmek ya da bu yaptığınız iş alanında uzman kişilerle çalışmak son derece faydalıdır. Bilgili çalışanlar müşteri ilişkilerinizin gelişmesinde de katkı sağlarlar.

Anında yanıt arayan müşterilerle, herhangi bir zamanda ve herhangi bir cihazdan erişerek sorgularını harici desteğe ihtiyaç duymadan çözebilecekleri çevrimiçi bir self servis bilgi tabanı da oluşturabilirsiniz .

3. Görünür Olmamak

‘Gözden ırak olan gönülden de ırak olur’ atasözünde bahsedilen hususu e ticarette, “görünür olmayan satıştan uzak olur” şeklinde uyarlayabiliriz. Ne kadar bilinir olursanız, müşteri edinme şansınız da o kadar artar.

Ürününüz harika, tüm doğru özelliklere sahip ve rakiplerinizden daha iyi olabilir. Ama satış rakamlarınız bunun tam tersini ifade ediyorsa mağazanızın bilinirliğinde bir sorun var demektir.

Müşterileriniz ürününüzü bilmiyorsa, onu nasıl satın alacaklar? Akılda kalıcı bir marka bilinirliği elde etmek, ürünleri çeşitli platformlarının bilinilirlik reklamlarına odaklanmak gerekebilir. Doğru bir planlama ile çok küçük bütçelerle büyük fark yaratabilirsiniz. Burada önemli olan reklam verilerek mecranın sizin müşterilerinizin sık ziyaret ettiği özel alanlar olmasıdır.

4. Herkese Uygun Tek Ürün Yaklaşımını Takip Etmek

E-ticarette tek bir doğru yoktur. Bazı girişimcilerin başarılı ürünleri sizin için işe yaramayabilir. Kitleyi körü körüne takip etmek ve başkalarının yaptıklarıyla devam etmek size hayal kırıklığına uğratabilir. Başarılı sonuçlar için e-ticaret işleri herkese uyan tek bir yaklaşımla ele alınmamalı, müşteri taleplerindeki değişkenliklere göre hareket edilmelidir..

İşletmenizin benzersiz olduğundan ve sunduğunuz ürün ve hizmetler, hedef kitleniz ve diğer çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulduğundan emin olunmalıdır. E-ticaret işinizi başarılı kılmak için farklı, ileri görüşlü ve müşteri odaklı stratejiler formüle etmek çok önemlidir.

5. Sosyal Medya Eksikliği

Sosyal medya hesaplarınız ve web siteniz müşterilerinizin ayaklarına kadar giden en kolay ve etkili yol diyebiliriz. Markanızı sosyal medyada oluşturma zahmetine girmediğiniz müddetçe şanslı olmanız çok düşüktür.

Sosyal medya platformları, neredeyse her müşterinin yeni ikametgahı haline geldi. İstatistiklere göre bir ürün satın alınmasında Instagram hesabı ve yorumları, Youtube videoları oldukça etkili. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi burada en cazip şekilde pazarlamazsanız, önemli bir potansiyel müşteri kitlesini çekme fırsatınızı kaybedersiniz.

6. Belirsiz ve Ulaşılamaz Hedefler Belirlemek

Genç girişimcilerin yaptıkları her atılım enerji ve coşku barındıran yüksek ruhla doludur. Hızlı bir şekilde zirveye ulaşma telaşı içinde, kısa sürede ulaşılması makul olmayan yüksek hedefler koyarlar. Ne yazık ki bir gecede zengin olmak bir ütopyadır. E-ticarette, hayal kırıklığına uğramaya hazırlıklı olunmalıdır.

Yeni girişimciler için online yarışta başarılı olmak, akıllıca ve istikrarlı bir şekilde hareket ederek ve ulaşılabilir hedeflere doğru çalışarak mümkün olabilir. Başarının zirvesine ulaşmak ve pazarda lider bir e-ticaret oyuncusu olmak için kozadan çıkmak ve her gün yeni bir meydan okumak önemlidir.

7. Geleneksel Yöntemlere Bağlı Kalmak

Gelişmekte olan girişimciler bazen en basit şeyleri yaparken modern yöntemleri benimsemenin önemini gözden kaçırmaktalar. Örneğin, bilgi aramak için kağıt tabanlı belgeler kullanmak tamamen eskimiş bir tekniktir. Bir e-ticaret şirketi yönetirken günlük görevleri gerçekleştirmek için kağıt dokümantasyon kullanmak sizi çok yavaşlatabilir.

En iyi yol, çalışanların bilgi bulmak için her zaman erişebilecekleri dahili bir bilgi tabanı oluşturmak olacaktır. Rutin görevleri yerine getirmek için modern teknikleri benimsemek, çalışanların üretkenliğini artırır ve böylece online iş için olumlu bir büyüme havası oluşturur.

SONUÇ

Yeni girişimciler için öğrenmek ve büyümek maksadıyla hatalar yapmak vazgeçilmez olsa da, e-ticaret girişimciliğine başlamadan önce hazırlıklı olmak gerekir. Bazı hatalar size ders verir ve gelecekte onlardan kaçınmanız için sizi motive eder, ancak bazıları onarılamaz hasarlar yaratabilir.

Girişimciliğe yeni başlamış bir kişi için hazmedilmesi zor olan bir kayıp için sonradan pişman olmaktansa hazırlıklı olmak daha akıllıcadır. E-ticarete başlayan her 10 girişimciden 8’inin başarısız olduğu bu zorlu rekabet ortamına sağlam donanımla ve iyi hazırlıkla hareket etmek büyük avantaj yaratır.

Kaynak: Mysys.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir