1 Ekim’de AB’ye gönderilen ticari ürünlerde GTİP Kodu (HS Code) kullanımı zorunlu hâle gelecek!

En geç 1 Ekim 2023 itibari ile AB’ye gönderilen ticari ürünlerde GTİP Kodu (HS Code) kullanımı zorunlu hâle gelecek.

Avrupa Birliğinin İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2), varışlarından önce AB’ye giren tüm mal ve eşyalar hakkında veri toplamak adına oluşturulmuş yeni bir BT sistemidir. Bu sisteme göre AB ülkelerine gönderilen ürünlerde HS kodu zorunlu hale geliyor.

GTİP Kodu (HS Code) nedir?

HS kodu (Harmonized System); Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodu anlamına gelir.

Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilen bu kodlar, dünyanın her yerindeki gümrük makamları tarafından harçları ve vergileri hesaplamak, ürünleri tanımlamak ve istatistiksel bilgileri toplamak için kullanılır.

GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir. İngilizce’de GTİP (Uyumlaştırılmış Kod/Gümrük Tarifesi) olarak geçmektedir. Bu kod ile dış ticaret işlemlerinde ürün grupları standarlaştırılır. HS kodu Türkiye’de GTİP kodu olarak kullanılır.

1 Mart 2023 tarihinden itibaren itibaren, Avrupa Birliği’ne (AB) ithal edilen ürünler için yeni ithalat düzenlemeleri yürürlüğe girdi. AB artık AB üye ülkelerinin çoğuna ithal ettiğiniz her bir ürün için ayrıntılı gümrük açıklamaları ve Harmonize Sistem (HS) kodları istiyor. Bu konuyla ilgili düzenlemelerin 1 Ekim 2023 kadar uzatıldığı belirtildi.

İhracatta neler değişecek?

Bu kapsamda 1 Ekim 2023’ten itibaren Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen ürünlerin her birinin Harmonize Sistem (HS) kodları belirtilmesi gerekmektedir. HS Code belirtilmemesi durumunda bazı ülkeler tarafından ürünün kabul edilmemesinin yanında ağır yaptırım uygulanabileceği de belirtilmektedir.

Avrupa Birliği ülkeleri, genel olarak minimum 6 haneli HS kodun (Almanya 8, İrlanda 10 tercihen) bildirilmesini istemektedir. HS6 yasal zorunluluktur. Ancak yurt içinde yada mali amaçlı gönderiler için 8 veya 10 haneli olması gerekir.

Bunun için HS6 kodunun HS8 veya 10 yapılması ancak sevk edilen malların yeterli ayrıntıda açıklaması ile mümkündür. Ürünlerin HS kodu üzerinden elde edilen açıklamanın yeterli olmaması durumunda gönderiler (HS6 kodu olsa bile) kabul edilmeyebilir, iadelerle karşılaşabilirsiniz.

Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye erişmek için PDF dosyasını inceleyebilirsiniz.

Kaynak: https://mcusercontent.com/95d0c7665472b36283bfa894b/files/af6ffd09-7cd2-f843-1330-b63c478e71ee/ICS2_R2___IMAG.pdf