E-Ticarette 2023 Trendleri

Dünya’da ve Türkiye’de e-ticaret artan hızla büyümeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de e-ticaret 2022 yılının ilk 6 ayında %116 büyüdü.

Aynı şekilde küresel rakamlar 2021’de 4,9 trilyon ABD doları olarak kayda geçerken 2022 yılında 5,5 trilyon ABD dolarını geçtiğini ifade ediyor.

Benzer şekilde Statisca raporuna göre 2026 yılında e-ticaret hacminin 8,1 trilyon ABD dolarını aşması tahmin ediliyor.

E-ticaret pazarında Amazon 1,080 Trilyon ABD doları piyasa değeri ile ilk sırada. Bu sebeple birçok e-ticaret girişimcisi yurtdışına satış yapmak için Amazon Amerika’yı tercih ediyor. Bunun yanında Avrupa ve Kanada ve Meksika da satış için büyük potansiyeller sunmakta.

Amazon’da satış yapmak için gerekli bilgileri derlediğimiz Amazonda Satış Yapmak için Bilmeniz Gereken 5 Kural yazımıza göz atabilirsiniz.

İster Amazonda satış yapmayı tercih edin, isterseniz eBay, Etsy, Shopify gibi diğer pazaryerlerinde ürün listeleyin e-ticaretin en önemli ilk adımı eticarette çok satan ürün bulabilmek.

Bu sebeple e-ticarette en çok satan ürünleri tespit etmeli ve eticarette karlı ürünleri listelemelisiniz. Bundan sonra satış yapacağınız pazaryeri verilerini iyi analiz edip satışların dönemsel etkisini göz önüne almalısınız. Diğer bir önemli nokta ise e-ticarette ürün maliyetinizi iyi hesaplayarak doğru fiyatla ürün listelemek. Bu olguların bütünü e-ticaret başarınızın devamını sağlayacak.

2023 yılı teknolojik gelişmelerle e-ticaret girişimcileri için de önemli değişiklikler getiriyor. Bu yazımızda 2023 trendlerinin e-ticaret girişimcileri için faydalı kısımlarını derledik.

Sesli Ticaret
E-ticaret müşterilerinin davranışları değişiyor. Bu değişimle Amazon Echo ve Google Home gibi sesli asistanların daha popüler hale geliyor. Tahminler bu eğilimin daha da artacağı yönünde. Bu nedenle siz de sesli e-ticarette öncülerden olmak için web sitenizi ve mobil uygulamalarınızı sesli arama için optimize edebilirsiniz.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR)
AR ve VR teknolojisinin e-ticarette kullanımı günden güne artıyor. Henüz büyük pazar yerlerine tam entegre değil. Ancak gelecek tahminleri AR ve VR kullanarak listelenen ürünlerin daha ön planda olacağı yönünde. Bundan dolayı AR ve VR teknolojilerini yakından takip ederek fırsatları yakalamak mümkün.

Mobil Ticaret
Mobil ticaretin e-ticarette payı halihazırda oldukça yüksek. Bu durum Türk tüketicileri için de geçerli. Türk tüketicilerinin %70’i mobil uygulamalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Benzer şekilde Dünya’da da e-ticaret alışverişinin neredeyse yarısı mobil uygulamalar üzerinden yapılıyor. Mobil uygulama alışverişlerinde de ilk sıra tabi ki Amazon’da. Buna ek olarak Amazon Shopping uygulaması 2022 yılında toplam 30 milyon kez indirilmiş.

Fulfillment ve Teslimat
E-ticaretin gelişmesi müşterilerin beklentilerini de arttırdı. Örneğin aynı gün teslimat seçeneği birçok satıcı tarafından sunulmaya başladı. Ancak bu hizmeti sağlayabilmek için etkili bir lojistik gerekiyor. Bu sebeple fullfilment hizmeti 2023′de de önemli hizmetlerden biri olacak. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da fullfilment başarısı rekabette fark yaratacak unsurlardan olmaya devam edecek. Ancak aynı gün teslimat, hızlı gönderim, iade süreçlerinin çok iyi yönetilmesi gerekiyor.

Teknolojik gelişmelerle önümüzdeki yıllarda e-ticarette de yenilikler gözlemlemeye devam edeceğiz. Her şeyden önce, süreçler değişse de değişmeyen unsurların başında eticarette çok satan ürün bulma geliyor. Bu sebeple doğru ürünle, doğru fiyatla doğru pazaryerinde faaliyet gösteren girişimciler kazanmaya devam edecek.

Kaynak: Mysys.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir