E-Ticaret’te Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka” kelimesini ne zaman duysak aklımıza ilk gelen şey, genellikle bilim kurgu filmlerinde ve romanlarında yer alan çılgın bir olay örgüsüdür. Bununla birlikte, e-ticaret endüstrisi söz konusu olduğunda, bu terim otomasyon, algoritmalar ve öğrenme teknolojileri kavramı etrafında döner.

Son yıllarda ev teknolojisi ürünlerden sosyal medya algoritmalarına, AVM’lerdeki otomatik ödemeli kasalardan havaalanındaki güvenlik kontrollerine kadar birçok alanda karşımıza çıkmakta.

Yapay zeka, günümüzün online satıcılarına e-ticarette kullanıcı deneyimi sunmaları ve müşteri verilerini kullanarak akıllı iş kararları almaları için de oldukça büyük faydalar sunmakta.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi bir işletmenin diğer işletmelerle rekabet edebilmesi için bir e-ticaret mağazasına sahip olması çok önemlidir. Mağazanız online satış yapamıyorsa, gelirinizi en üst düzeye çıkaramazsınız. Üstelik, e-ticaret mağazaları pandemi sonrası yukarı yönlü bir artış sergiledi.

Teknolojinin devrim niteliğinde ve dönüştürücü kullanımı, bizi daha önce hiç olmadığı kadar sosyal medya ve internete daldığımız bir çağa götürdü. Tüm bu nedenlerden dolayı, birçok başarılı işletme online pazarı benimsemeye karar verdi ve bu şekilde satışlarını artırmak için fırsatlar arıyor.

E-ticaret alanına girmek isteyen birçok mağaza dijital temas noktalarıyla yapay zeka etkileşimini artırmakta. Yapay zekayı web sitenize uygulamanın satışlarınızı artırabileceğine ve operasyonlarda verimliliğinizi ve üretkenliğinizi artırabileceği herkes tarafından kabul edilen bir gerçek.

Gelişen teknoloji ile birlikte birçok müşteri yapay zeka teknolojilerini kullandıklarını bile farkına varamamaktadır. Bu noktada online ticaret içinde yapay zekayı kullanmanın altı avantajını ele aldık.

  1. Akıllı aramalar
    Birçok müşteri, bir e-ticaret web sitesinde ürün bulmak için arama kutusunu kullanır. Bu müşterilerin yalnızca “vitrin alışverişi” yapanlara kıyasla satın alma olasılığının daha yüksek olduğunu söylemeye gerek yok. Gerçek istenen öğeyi bulmak, buradaki en büyük sorundur. Birçoğu, alakalı anahtar kelimeler kullandıktan sonra bile aradıklarını bulamıyor.

Akıllı arama, mağazacılık tekniklerini online arama uygulamalarıyla harmanlar. Çok yönlü arama, gezinme, otomatik tamamlama, önerilen ürün listeleri, son aramalar ve yerleşik arama teknikleriyle birleştirilmiş diğer birçok özellik gibi gelişmiş öğeleri içerir. E-ticaret platformları, davranışsal veriler aracılığıyla kişiselleştirilmiş, kullanıcı dostu ve kullanışlı arama deneyimleri sunmak için resim ek açıklamalarını kullanır.

  1. Kişiselleştirme
    E-Ticaret endüstrisinde kişiselleştirme, alışveriş deneyimini bireysel bir müşterinin hassas noktalarına, ihtiyaçlarına, tercihlerine ve zevklerine göre yeniden şekillendirmekte. Örneğin, son görüntülenen ürünleri gösterebilir, otomatik kişiselleştirilmiş bir e-posta kampanyası yürütebilir veya kişiselleştirilmiş bir ürün listesi oluşturabilirler.

Kampanya, marka ya da ürün fark etmeksizin müşterilere dinamik ya da aktif içerik göstererek online alışveriş deneyimini kişiselleştirme stratejisi olarak da çevirebiliriz. Bu, tıklamalarına, göz atma davranışlarına, satın alma geçmişlerine vb. bağlıdır.

Kişiselleştirme, yapay zeka uygulanmasından önce de e-Ticaret endüstrisinin bir parçasıydı. Ancak artık bilgisayarlar, optimizasyon ve gerçek zamanlı analitiği mümkün kılan büyük veri parçalarını işlenmekte. Online mağazalarda yüz binlerce ürün ve buna bağlı olarak düzenli olarak çok sayıda müşteriyi tasnif edebilmektedirler.

Bir yazılım veya bir algoritma, verileri yerinde hızlı bir şekilde analiz edebilir ve müşteri davranışındaki eğilimleri getirebilir. Kişiselleştirilmiş ürün önerileriyle müşterilerin anlık satın alma eğiliminden yararlanabilir. Ayrıca kasada müşterilere tercih ettikleri marka ve kategorilere göre farklı ürünler önererek çapraz satış veya ek satış yapabilirsiniz.

  1. Sanal asistanlar
    Sanal asistanlar, müşteri sorgularını anlamak ve buna göre gerekli desteği sunmak için dil işleme ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanan sohbet robotlarıdır. Bu artık kullanıcılar için yeni bir teknoloji değil. Hepimiz Google Asistan, Amazon Alexa ve Apple Siri konusunda bilgiliyiz.

E-ticaret işletmeleri, 7/24 aktif oldukları ve sorguları zahmetsizce halledebildikleri için sanal asistanları kullanmaya öncelik verir. Daha da önemlisi, bu bir işletmenin ölçeklenebilirliğini de geliştirir. Sanal asistanlar, ürün araştırmasından listelemeye ve envanter işlemeye kadar çeşitli görevleri gerçekleştirebilir. Müşteriler için bilgi ve yardıma kolay ve hızlı erişimi sağlarlar.

  1. Sesli satın alma
    İşletmeler 1960’lardan beri kullandığı sesli arama çok yeni olmasa da e-ticarette kullanımı ile kayda değer bir büyüme kaydetti. Temelde kullanıcıların sesleriyle satın almalarına veya arama yapmalarına izin veren bir teknolojidir. Sesli ticaret, çoğu kişi tarafından hızı ve rahatlığı nedeniyle tercih edilir çünkü kullanıcıların arama yapmak için herhangi bir şey yazması gerekmez.
  2. Otomasyon
    Online mağazalar artık birden fazla kanalda 7/24 ulaşılabilir durumda. Bu genellikle bir tür otomasyon gerektirir. Satıcılar, müşteri desteğini otomatikleştirerek zamandan, enerjiden ve işletme sermayesinden tasarruf edebilir. E-Ticaret işletme sahipleri için otomasyon söz konusu olduğunda yapay zeka çok yardımcı olmakta.

Otomasyon ile bir e-ticaret işletmesi, tüm yinelenen görevleri yönetebilir ve yürütebilir ve uçtan uca iş akışını basitleştirebilir. Yapay zeka ile e-ticaret işletmeleri, birden fazla kanalda yeni ürünler sunmaktan satışları senkronize etmeye, yüksek riskli işlemleri belirlemeye, sadık müşterilere indirimler sunmaya vb. kadar her şeyi otomatikleştirebilir.

  1. Potansiyel müşterilere yeniden pazarlama
    Yeniden pazarlama, daha çok bir online işletme markasını ve öğelerini hedef kitleye hatırlatmak gibidir. Yeniden hedefleme stratejisi, halihazırda müşteriniz olan veya web sitenizi daha önce ziyaret etmiş olan kullanıcılara ulaşmayı amaçlar. Bu müşteriler geçmişte sizden alışveriş yapmış olabilir veya satın alma yolculuğunu tamamlamadan önce bir noktada satın alma yolculuğundan çıkmış olabilir.

Yapay zeka yardımıyla, bir e-ticaret işletmesi, üretilen satışlar ve en çok görüntülenen veya satın alınan ürünler temelinde her müşterinin davranış modelini belirleyebilir. Bu veriler daha sonra onları web sitenize geri çekmek için kullanılabilir. Push bildirimleri, buradaki en güçlü yeniden hedefleme stratejisidir. Bu bildirimler kısa ve anlaşılır olduğundan, müşterilerin rahatsız olma riski çok azdır. Bir mağaza, bire bir iletişim sağlayan kişiselleştirilmiş push bildirimlerini de kullanabilir.

İşletmeler, yeniden pazarlama kampanyalarında uygun maliyetli ve yardımcı bir strateji olarak yapay zekayı kullanır. Yeniden pazarlama, işletmenizi müşterinin önceliklerinin ön sıralarına yerleştirir. Böylece, bir dahaki sefere alışveriş için internette gezindiklerinde, adınız akıllarına ilk gelenlerden biri olacak.

SONUÇ
Yapay zeka, e-ticaret endüstrisini sürekli olarak dönüştürüyor. Sanal satın alma asistanlarının yardımıyla son derece kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunarak hem müşteriler hem de perakendeciler için online alışveriş deneyimini geliştiriyor.

Teknoloji aynı zamanda, e-ticaret mağazalarının müşterilerini bağlamasına, segmentlere ayırmasına ve yeniden hedeflemesine yardımcı olmak için müşterilerin davranışlarını tanımlamanın ve büyük verileri analiz etmenin gelişmiş yollarını sunar. Son derece kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyimi elde etmek, online bir işletmenin refahının anahtarıdır.

Yapay zeka uygulamaları, gelecekteki satın alma modellerini tahmin etmek için tüketici verilerini tanımlayabilir ve analiz edebilir ve tüketicilerin göz atma modellerine bağlı olarak ürün önerilerinde bulunabilir. E-Ticaret endüstrisine daha iyi müşteri deneyimleri ve yenilikçi çözümler eklemede yapay zeka çok büyük bir rol oynuyor.

Günümüzde hızla gelişen e ticareti yakalamak istiyorsak ve e ticaretin nimetlerinden maksimum derecede faydalanmak için yazılan uygulamalar başarılı sonuçlar yaratır. Özellikle e-ticaret siteleri yapay zeka algoritmalarından yararlandığı için bu verileri derlemek ve analiz etmek başarı yolundaki en önemli adımdır.

Kaynak: mysys.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir